Basisonderwijs

Met je klas naar de ruimte!

Kom met je klas naar Noordwijk en ontdek de geheimen van de ruimte en de ruimtevaart. We hebben speciaal voor jullie leuke en leerzame programma's ontwikkeld. Onze programma's zijn met name geschikt voor het primair onderwijs, groep 4 tot en met 8. Onderzoekend leren staat centraal - zo komt de wereld van de ruimtevaart nog meer tot leven.

Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Klik op onderstaande button!

Basisonderwijs onderbouw (groep 1, 2, 3) - Sam de aap wordt astronaut

Sam de aap wordt astronaut (45 min)

De leerlingen ontdekken samen met Sam wat je allemaal moet leren en kunnen om astronaut te worden. Jullie doen een echte raketproef en misschien komen jullie zelfs wel even los van de aarde!

Pauze: Speeltuin (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien in de speeltuin.

Interactieve rondleiding (45 min)

De gids neemt de leerlingen én het koffertje van Sam mee op ontdekkingsreis in de expositie. Samen vullen jullie de koffer: welke spullen heb je nodig in de ruimte en wat eten astronauten eigenlijk? Jullie kunnen zelfs een echte meteoriet aanraken!

Basisonderwijs onderbouw (groep 4, 5, 6) - Astronaut gezocht

In dit programma ontdekken leerlingen hoe het voelt om astronaut te zijn. Welke vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk in de ruimte? En hoe is het om in het ISS, het International Space Station te wonen en werken?

Het programma bestaat uit een ruimteles en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.

Ruimteles: Astronaut gezocht (45 min)

Samen met een van onze ervaren, enthousiaste gidsen duiken leerlingen de wereld van astronauten in. De belangrijkste elementen van de astronautenopleiding komen aan bod: samenwerken, proefjes doen en fit blijven als je zweeft. Natuurlijk is er ook ruimte voor nieuwsgierige vragen, want hoe ga je eigenlijk naar de wc ‘daarboven’?

Pauze: Speeltuin (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien in de speeltuin.

Interactieve rondleiding (45 min)

De gids neemt de leerlingen mee de expositie in. Nu kunnen zij zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken!

Basisonderwijs bovenbouw (groep 6, 7, 8) - Space Explorers: ontdek de ruimte en de aarde door ruimtevaart

In dit nieuwe programma maken leerlingen kennis met de magie van ruimtevaart en de schoonheid van onze aarde. Het doel van het programma is om kinderen te leren hoe ruimtevaart een bijdrage levert voor het leven op aarde, met name rond duurzaamheid. Als echte Space Explorers gaan leerlingen op ontdekkingsreis door het heelal aan de hand van een interactieve rondleiding in de Space Expo tentoonstelling. In de aarde workshop gaan de leerlingen onder leiding van onze ervaren en enthousiaste gids zelf aan de slag met beelden uit de ruimte van onze planeet. Door zelf te experimenteren, leren ze meer over onze planeet aarde en het leven om ons heen. Met ruimtevaart kun je de aarde én de ruimte ontdekken. Kernelementen zijn: inspiratie opdoen, experiential learning, STEM educatie, 21th century skills. Geschikt voor ruimte- én aardefans.

Het programma bestaat uit een workshop en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.

Workshop aarde (45 min)

Na een korte introductie in de vorm van een klassengesprek onderzoeken de leerlingen de voorwaarden voor leven op een planeet. Daarna gaan ze zelf aan de slag met leuke doe-oefeningen en denkkaartjes.

Pauze: Speeltuin (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien in de speeltuin.

Interactieve rondleiding (45 min)

De gids neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis in de expositie. In de workshop ligt de nadruk op de aarde, tijdens de rondleiding richten we ons op de ruimte. Hier kunnen leerlingen zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken en de interactie met de gids zet leerlingen aan tot nadenken over hun eigen plaats in het geheel.

Basisonderwijs bovenbouw (groep 7, 8) - Vakkanjers Ruimtemissie Aarde: blik op de toekomst

Te boeken t/m januari 2025.

Dit programma is een waardevolle aanvulling op het educatieve project Vakkanjers. Tijdens dit project ontwikkelen leerlingen hun technische en innovatieve talenten aan de hand van een maatschappelijk/technisch vraagstuk. Dit jaar ligt de focus op de belangrijke rol van ruimtevaart in het beschermen en begrijpen van onze planeet. Bij deelname aan dit programma wordt de school gratis aangemeld bij Vakkanjers (indien nog niet gedaan). Voorafgaand aan het bezoek doe je op school de introductieles.

Bij Space Expo wordt het Vakkanjers-programma verrijkt. Tijdens dit interactieve programma bedenken de leerlingen hoe we onze planeet kunnen verbeteren met technologie vanuit de ruimte. Onder begeleiding van een Vakkanjers-activator starten ze met een brainstormsessie waarin ze oplossingen bedenken voor hun vraagstuk. Daarna doen de leerlingen in het museum inspiratie op. Zo komen ze dichterbij de wereld van de ruimtevaart en ervaren ze de kwetsbaarheid van onze planeet aarde.

Het programma bestaat uit een brainstormsessie en een interactieve rondleiding en sluit aan op alle vier de challenges van Vakkanjers. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.

Brainstorm (45 min)

Tijdens de brainstormsessie maakt de Vakkanjers-activator een actieve en productieve start met de klas. De activator triggert de leerlingen out-of-the-box te denken en samen tot te gekke ideeën te komen.

Pauze (15 min)

Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien.

Interactieve rondleiding (45 min)

De Space Expo gids neemt de klas mee de expositie in. Hier ontdekken zij alles over ruimtevaarttechnieken en leren ze meer over aardobservatie.

Tijden

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag:

  • Blok 1: 09:30 - 11:15 uur
  • Blok 2: 11:45 - 13:30 uur
  • Blok 3: 14:00 - 15:45 uur

Space Expo ontvangt geen scholen op maandagen en tijdens de schoolvakanties.

Lunch

Je kunt het bezoek ook aanvullen met heerlijke lunchpakketten. Eén pakket bevat 3 vers belegde broodjes, een candybar, drinken en fruit. Het lunchpakket is € 15,26 p.p. inclusief btw.

Reserveren

Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Vul het aanvraagformulier in!

Tarieven & voorwaarden

  • Voor het onderwijs heeft Space Expo gereduceerde tarieven (voor leerlingen en begeleiders): de kosten zijn 14 euro per persoon.
  • De Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart en overige kortingsacties zijn bij scholenbezoeken niet geldig.
  • Maximaal 60 en minimaal 20 leerlingen per boeking.
  • Bij meer dan 30 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst. De twee groepen worden dan over de verschillende onderdelen verdeeld.
  • Scholen dienen vooraf te reserveren via het aanvraagformulier.
  • Groepen nemen voldoende begeleiding mee: 1 begeleider per 10 leerlingen.
  • Wij vragen jullie 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Contact

Heb je vragen over een van onze programma's of het aanvraagformulier? Mail ons op reserveringen@space-expo.nl voor meer informatie.