Zaterdag 23 november is Space Expo gesloten vanwege een besloten event.

Onze excuses voor het ongemak. We verwelkomen je heel graag op een andere dag.

Spreekbeurten en werkstukken

Ga je op school een spreekbeurt houden? Of moet je een werkstuk maken? Ruimte(vaart) is het perfecte thema!

Je kunt hier namelijk superveel over vertellen en schrijven. Welke onderwerpen zijn er allemaal? Waar vind je de meest betrouwbare informatie? En waar is het indrukwekkendste beeldmateriaal te vinden? Space Expo helpt je graag een stukje op weg!

Oneindig veel onderwerpen

Je kunt ruimtevaart onderverdelen in meerdere deelonderwerpen. Het kan best lastig zijn om hieruit te kiezen. Space Expo heeft een aantal interessante hot topics op een rijtje gezet waar je meer dan genoeg over kunt vertellen.

Het leven van een astronaut

Hoe ziet een dag in het leven van een astronaut er eigenlijk uit? Leven in de ruimte is heel anders dan hier op aarde. Er is ten slotte bijna geen zwaartekracht. De alledaagse handelingen zoals eten, slapen, sporten, kleding opvouwen en werken, gaan er in de ruimte heel anders aan toe.

Nederlandse astronauten

In totaal zijn er drie astronauten in Nederland geboren: Lodewijk van den Berg (Amerikaans paspoort ten tijde van ruimtevlucht), Wubbo Ockels en André Kuipers. Alle drie hebben ze hele interessante verhalen over hoe ze astronaut zijn geworden en wat voor werk ze in de ruimte hebben verricht.

ESA

ESA is de Europese ruimtevaartorganisatie en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ruimtevaart in Europa. Het hoofdkantoor van ESA is gevestigd in Parijs. ESTEC, het European Space Research and Technology Centre, is het grootste technisch onderzoekscentrum van Europa. ESTEC is gevestigd in Noordwijk hier in Nederland. Bij ESTEC worden satellieten ontworpen, ontwikkeld en getest.

Maanmissies

De maan is misschien wel het populairste onderwerp van dit moment. Inmiddels zijn we al een halve eeuw niet op de maan geweest, maar daar komt verandering in. In 2025 moeten onder meer de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur reizen naar de maan. Dit maanprogramma heet Artemis.

Mars

De mens heeft grootse plannen met Mars. De rode planeet lijkt van alle planeten in ons zonnestelsel het meest geschikt om als mens naartoe te reizen. Bovendien staat Mars relatief dichtbij de aarde. Robots verkennen momenteel of er ooit leven is geweest op Mars. Zullen wij ooit gaan leven op Mars? Welke uitdagingen komen daar bij kijken?

Exoplaneten

Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten die om een ster (de zon) heen draaien, maar er zijn nog veel meer planeten in de ruimte die om andere sterren heen draaien. Dit zijn exoplaneten. Vertel bijvoorbeeld over hoe wetenschappers deze planeten ontdekken, hoe ze onderzoeken of de planeten geschikt zijn voor leven en wat het is verschil is tussen exoplaneten en planeten in ons zonnestelsel.

Aardobservatie

Honderden aardobservatiesatellieten bekijken de aarde dag en nacht. Deze gegevens gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek. De satellieten leveren veel belangrijke gegevens op over onder andere overstromingen, bosbranden, klimaatverandering, luchtvervuiling en oceanen. Leg bijvoorbeeld uit hoe de satellieten werken en wat voor effect ze hebben op ons leven hier op aarde.

Raketten

We gebruiken raketten voor veel verschillende doeleinden. Zo brengen we met raketten zware satellieten, maar ook mensen naar de ruimte. Je kunt veel vertellen over de geschiedenis, ontwikkeling en werking van raketten. Daarnaast gaat een lancering helaas ook wel eens fout. Denk bijvoorbeeld aan de spaceshuttle Challenger.

Telescopen

Met telescopen kunnen we niet alleen ver het heelal in kijken, we kunnen zelfs miljarden jaren terug in de tijd kijken. Super fascinerend! Houd je spreekbeurt of werkstuk bijvoorbeeld over de Hubble Telescoop (gelanceerd in 1990) of de James Webb Telescoop (gelanceerd in 2021).

Zwarte gaten

Zwarte gaten zijn mysterieuze objecten in ons heelal! Je kunt uitleggen wat een zwart gat is en wat er gebeurt als je te dicht in de buurt komt van een zwart gat. Inmiddels hebben we al aardig wat kennis over zwarte gaten, maar er is ook veel wat we nog niet weten.

Buitenaards leven

Er is leven op aarde en misschien is er ooit leven op Mars geweest. Er zijn meer kandidaten in ons zonnestelsel waar wetenschappers graag eens gaan kijken, maar ook een aantal manen hebben de aandacht van astrobiologen. Hoe zou leven er daar uitzien?

Betrouwbare informatie en foto’s

Op de volgende websites vind je betrouwbare informatie en prachtig beeldmateriaal:

  • ESA: voor alle informatie over Europese missies en prachtige foto’s.
  • ESA Kids: op deze website worden ingewikkelde onderwerpen op een begrijpelijke manier en in het Nederlands uitgelegd.
  • Paxi filmpjes: leerzame video’s over allerlei onderwerpen voor kinderen van 6 - 12 jaar in het Nederlands.
  • ESA Hubble: hier vind je prachtige beelden van de Hubble telescoop.
  • NASA: voor alle informatie over Amerikaanse missies en adembenemende foto’s.
  • Netherlands Space Office: het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse overheid.
  • Sterrenkids: uitleg over planeten, sterren, het heelal en ruimtevaart.
  • Jeugdjournaal, Klokhuis en NPO Zapp: op YouTube zijn veel leuke fragmenten te vinden rondom ruimte, ruimtevaart en astronomie!
  • In a nutshell: Engelstalige betrouwbare, korte en laagdrempelige video’s over diverse onderwerpen (waaronder astronomie en ruimtevaart).

Tip: Kosmische Kiekjes

Space Expo heeft samen met Gynzy mini-lessen ontwikkeld: Kosmische Kiekjes. Zo maak je jouw spreekbeurt nog leuker! Via deze lessen leer je namelijk meer over de ruimte én de ruimtevaart door middel van spraakmakende foto's en interessante weetjes. Toon deze leuke lessen op het digibord in de klas en test de ruimtevaartkennis van jouw klasgenootjes!