Ontdek de geheimen van het heelal en de ruimtevaart!
Kom met je klas naar Noordwijk en ontdek de geheimen van de ruimte en de ruimtevaart. We hebben speciaal voor jullie leuke en leerzame programma's ontwikkeld. Onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal - zo komt de wereld van de ruimtevaart nog meer tot leven.
Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Klik op onderstaande button!
Voortgezet onderwijs onderbouw - Astronaut gezocht
Ruimteles: Astronaut gezocht (45 min)
In de Astronautenzaal van Space Expo duiken leerlingen dieper in de fascinerende wereld van astronauten. De scholieren leren onder andere hoe je astronaut kunt worden en hoe het is om te wonen en werken in het International Space Station. De ruimteles wordt op niveau aangepast.
Pauze (15 min)
Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten.
Interactieve rondleiding (45 min)
De gids neemt de leerlingen mee de expositie in. Nu kunnen zij zelf het ISS betreden, zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde en een echte ijzermeteoriet aanraken. Er is zoveel te ontdekken!
Voortgezet onderwijs onderbouw & bovenbouw - Voorwaarts Mars
In dit programma maken leerlingen kennis met de fascinerende planeet Mars. Na de aarde krijgt deze planeet de meeste aandacht van de 8. Het is de inspiratiebron voor talloze films over aliens. We willen alles van Mars weten en hebben ambitieuze plannen om er heen te gaan en zelfs te gaan wonen. Zou dit inderdaad kunnen? En waarom zijn wij en wetenschappers eigenlijk zo geïnteresseerd in deze planeet? Wat weten we al en wat willen we nog meer weten? En hoe kom je eigenlijk dingen te weten over een planeet die minimaal 56 miljoen kilometer bij ons vandaan is? Ga mee en ontdek Mars!
Het programma bestaat uit een workshop en een interactieve rondleiding. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.
Voorwaarts Mars (45 min)
Waarom wil de mens naar Mars? Wat gaan we daar doen en hoe zou ons leven er dan uitzien? Tegen welke uitdagingen zou de mens aanlopen? Onder begeleiding van een van onze enthousiaste gidsen gaan de leerlingen de voorwaarden voor leven verkennen.
Pauze (15 min)
Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten.
Interactieve rondleiding (45 min)
De gids neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis in de expositie. In de workshop ligt de nadruk op Mars, tijdens de rondleiding kijken we naar Mars en de ruimte. Hier kunnen leerlingen zelf het ISS betreden, een echte ijzermeteoriet aanraken en zich verwonderen bij de Sojoez-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS reisde. Er is veel te ontdekken en de interactie met de gids zet leerlingen aan tot nadenken over hun eigen plaats in het geheel.
Voortgezet onderwijs onderbouw & bovenbouw - Earth from Space
Ontdek de aarde vanuit de ruimte! Dit programma richt zich op de gezondheid van onze kwetsbare planeet. Denk hierbij aan belangrijke thema's als klimaatverandering en verstedelijking. We onderzoeken hoe de wereld is veranderd aan de hand van echte satellietbeelden!
Het programma bestaat uit een les en een workshop. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.
Aardobservatie en satellieten (45 min)
In deze interactieve workshop ontdekken leerlingen hoe satellieten onze planeet dag en nacht in de gaten houden en waarom deze data zo waardevol is. We verdiepen ons in de verschillende functies van satellieten en bespreken aan de hand van satellietbeelden de gezondheid en uitdagingen van de aarde.
Pauze (15 min)
Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien.
Workshop in het museum (45 min)
De leerlingen verkennen zelfstandig de tentoonstelling Earth from Space. Op hun telefoon gaan ze aan de slag met kleine opdrachten, vragen en probleemstellingen. Zo leren ze meer over aardobservatie en onze aarde.
Voortgezet onderwijs onderbouw (t/m het 4e leerjaar) - Vakkanjers Ruimtemissie Aarde: blik op de toekomst
Te boeken t/m januari 2025.
Dit programma is een waardevolle aanvulling op het educatieve project Vakkanjers. Tijdens dit project ontwikkelen leerlingen hun technische en innovatieve talenten aan de hand van een maatschappelijk/technisch vraagstuk. Dit jaar ligt de focus op de belangrijke rol van ruimtevaart in het beschermen en begrijpen van onze planeet. Bij deelname aan dit programma wordt de school gratis aangemeld bij Vakkanjers (indien nog niet gedaan). Voorafgaand aan het bezoek doe je op school de introductieles.
Bij Space Expo wordt het Vakkanjers-programma verrijkt. Tijdens dit interactieve programma bedenken de leerlingen hoe we onze planeet kunnen verbeteren met technologie vanuit de ruimte. Onder begeleiding van een Vakkanjers-activator starten ze met een brainstormsessie waarin ze oplossingen bedenken voor hun vraagstuk. Daarna doen de leerlingen in het museum inspiratie op. Zo komen ze dichterbij de wereld van de ruimtevaart en ervaren ze de kwetsbaarheid van onze planeet aarde.
Het programma bestaat uit een brainstormsessie en een interactieve rondleiding en sluit aan op alle vier de challenges van Vakkanjers. Het totale programma duurt 1 uur en 45 minuten.
Brainstorm (45 min)
Tijdens de brainstormsessie maakt de Vakkanjers-activator een actieve en productieve start met de klas. De activator triggert de leerlingen out-of-the-box te denken en samen tot te gekke ideeën te komen.
Pauze (15 min)
Tussen de twee programmaonderdelen hebben de leerlingen een kwartier pauze om iets te eten of even uit te waaien.
Interactieve rondleiding (45 min)
De Space Expo gids neemt de klas mee de expositie in. Hier ontdekken zij alles over ruimtevaarttechnieken en leren ze meer over aardobservatie.
Reserveren
Ben je geïnteresseerd in een van onze programma's? Vul het aanvraagformulier in!
Tijden
Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag:
- Blok 1: 09:30 - 11:15 uur
- Blok 2: 11:45 - 13:30 uur
- Blok 3: 14:00 - 15:45 uur
Space Expo ontvangt geen scholen op maandagen en tijdens de schoolvakanties.
Tarieven & voorwaarden
- Voor het onderwijs heeft Space Expo gereduceerde tarieven (voor leerlingen en begeleiders): de kosten zijn 15 euro per persoon.
- De Museumkaart is bij scholenbezoek niet geldig.
- Maximaal 60 en minimaal 20 leerlingen per boeking.
- Bij meer dan 30 leerlingen wordt de groep in tweeën gesplitst. De twee groepen worden dan over de verschillende onderdelen verdeeld.
- Scholen dienen vooraf te reserveren.
- Groepen nemen voldoende begeleiding mee: 1 begeleider per 10 leerlingen.
- Wij vragen jullie 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.
Contact
Heb je vragen over een van onze programma's of het aanvraagformulier? Mail ons op reserveringen@space-expo.nl voor meer informatie.