James Webb Telescoop.
- Auteur : Space Expo
De James wat?
Misschien heb je er wel eens van gehoord, de James Webb ruimtetelescoop. Deze ruimtetelescoop zal vanaf december dit jaar de grootste telescoop ooit zijn. Dit stukje technologie is namelijk half zo groot als een Boeing 737, maar kan zich zo klein opvouwen dat hij in een raket van 5 meter breed past. In 2015 maakte ESA bekend dat de telescoop in oktober van 2018 gelanceerd zou worden, maar door vele tegenslagen is de huidige lanceerdatum 18 december 2021.
Wat gaat de James Webb precies doen in de ruimte?
De telescoop is gebouwd om de ontdekkingen van de Hubble ruimtetelescoop verder te observeren. De James Webb is namelijk 100 keer krachtiger dan de Hubble en krijgt uiteindelijk de leidende rol. De James Webb kan ook tot 13,5 miljard jaar terug in de tijd kijken, naar het begin van ons heelal. Hiermee kunnen wetenschappers bijvoorbeeld gaan ontdekken hoe sterrenstelsel zijn ontstaan. Ook kan de James Webb eerder ontdekte exoplaneten beter bekijken om te zoeken naar de bouwstenen van leven, zoals water.
Hoog gevoelig
De baan van de Webb is veel groter dan die van de Hubble. De Webb gaat namelijk om de zon draaien en niet om de aarde. Hij staat straks 4 keer zo ver weg als de maan! Op deze afstand en met zijn enorm hoge gevoeligheid zou de Webb de hitte op kunnen vangen van een hommel die even ver vliegt als de maan, zo’n 384.000 km!
Spin-off technologie
De bouw van de telescoop was ook niet niks. Meer dan 1200 wetenschappers, engineers en technici uit wel 14 landen hebben meegebouwd aan de James Webb. Met de bouw van deze mooie space apparatuur kan wel eens een nieuwe technologie ontstaan. Zo zijn door de James Webb nieuwe technologieën ontwikkeld die kunnen helpen bij operaties van het menselijk oog. Deze nieuwe ontdekkingen worden ‘spin-off technologie’ genoemd. Andere voorbeeld van spin-off technologie zijn memory foam, gehoorapparaten en kras-werend glas.
Wij houden de James Webb de komende tijd in ieder geval goed in de gaten!
Beeld: ESA