Zonsverduistering goed te zien.
- Auteur : Space Expo
Vandaag is er in Nederland een zonsverduistering te zien. Omdat het heerlijk zonnig en helder weer is, kun je het goed zien! De zonsverduistering begint rond 11.19 uur en eindigt rond 13.34 uur. Op het hoogtepunt, om 12.23 uur, is de bovenkant van de zon bedekt.
Wat gebeurt er tijdens een zonsverduistering?
Tijdens een zonsverduistering komt de maan tussen de zon en aarde terecht. Hierdoor wordt een deel van het zonlicht tegengehouden. Het gaat om een gedeeltelijke verduistering waarbij de zon op het hoogtepunt (12.23 uur) voor 17 procent door de maan wordt bedekt. Een zonsverduistering kan zorgen voor een enorme schaduw, maar donker zal het dit keer niet worden. Daarvoor wordt de zon te weinig bedekt.
Bescherm je ogen
Als je de zonsverduistering gaat aanschouwen, zorg dan wel voor bescherming voor je ogen. Kijk nooit recht in de zon. Er zijn speciale eclipsbrilletjes ontworpen. Heb je geen brilletje kunnen bemachtigen? Er zijn andere veilige manieren om de eclips te bekijken.
Volgend jaar weer een eclips
Zonsverduisteringen en gedeeltelijke zonsverduisteringen komen vaak voor, maar de kans is klein dat ze ook in Nederland te zien zijn. De laatste eclips in West-Europa was op 20 maart 2015 te zien. Toen werd de zon voor maar liefst 80 procent bedekt door de maan. De volgende (gedeeltelijke) eclips die we in Nederland kunnen zien is volgend jaar: op 25 oktober 2022.
Beeld: knvws.nl