Philae laat weer van zich horen!.
- Auteur : Space Expo
Komeetlander Philae die sinds november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko staat, is ontwaakt en heeft contact opgenomen met de aarde.
De ontwaakte komeetlander Philae heeft een tweede contact met komeetsonde Rosetta weten te maken, maar er kwamen veel minder data binnen dan zaterdag.
ESA wijt dit aan de positie van Rosetta, verder weg van de komeetlander. ESA gaat woensdag proberen Rosetta dichter naar de komeet te sturen voor een beter contact met Philae.
Zaterdagavond 13 juli om half elf kregen ESA medewerkers totaal onverwacht een bericht binnen van de kleine lander
Philae werd enkele dagen na de landing in slaap gebracht omdat zijn accu's leeg waren. Doordat de lander na drie keer stuiteren onder een overhangende rots was terechtgekomen, vingen de zonnepanelen te weinig licht en konden de accu's niet worden bijgeladen.
ESA hoopte lange tijd dat Philae wakker zou worden als de komeet dichter bij de zon zou komen, maar het bleef tot zaterdag stil. Toen kwamen letterlijk als een geschenk uit de hemel driehonderd pakketjes data binnen. Dit betekent dat het invallende zonlicht nu voldoende kracht heeft.
Lang duurde het contact niet, 85 seconden maar. Uit de verzonden gegevens bleek nog een verrassing: Philae was al langer wakker, maar was nog niet in staat data te versturen. Er staan nog achtduizend datapakketjes in het geheugen van Philae klaar om verzonden te worden. ESA hoopt nu ook snel te kunnen achterhalen waar Philae precies op de komeet staat.
De vermoedelijke landingsplaats van Philae na het opstuiteren
ESA hoopt dat met de activering van Philae het onderzoek naar komeet 67P kan worden uitgebreid. Zodra de accu's voldoende zijn opgeladen, zal weer een nieuwe poging worden gedaan om in de komeet te boren om zijn samenstelling te onderzoeken. De eerste poging na de landing in november mislukte.
In augustus heeft 67P de zon het dichtst genaderd. ESA heeft goede hoop dat Philae ten minste tot dat moment nog veel onderzoek zal kunnen doen.
Meer informatie op rosetta.esa.int.