Artemis.
- Auteur : Space Expo
21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. In totaal hebben slechts twaalf astronauten de maan bezocht. Deze reizen leverden veel wetenschappelijke informatie én inspiratie op. Inmiddels zijn we al een halve eeuw niet op de maan geweest, maar daar komt verandering in. In 2025 moeten onder meer de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur reizen naar de maan.
NASA begon in 2011 met de voorbereidingen voor het nieuwe maanprogramma, dat in 2019 de naam Artemis kreeg. Het programma heeft deze bijzondere naam te danken aan de Griekse mythologie. De godin van de maan heet namelijk Artemis. Bovendien is Artemis de zus van de Griekse god Apollo, een verwijzing naar de eerste maanlanding Apollo 11. NASA wil terug naar de maan voor wetenschappelijk onderzoek, economische voordelen (baankansen) en ter inspiratie voor een nieuwe generatie ontdekkingsreizigers.
Stappenplan
Artemis bestaat uit drie missies:
- Artemis I: een onbemande missie naar de maan. Deze missie is bedoeld om de Space Launch System (SLS-raket) en het ruimtevaartuig Orion te testen.
- Artemis II: de tweede missie is vergelijkbaar met de eerste missie, maar ditmaal zullen er vier astronauten aan boord zijn. Artemis II staat gepland voor eind 2025.
- Artemis III: tijdens de derde missie zullen twee astronauten landen op de maan met een maanlander. De twee andere astronauten blijven in de Orion-capsule. De missie staat nu gepland in 2026, maar dat kan later worden. SpaceX maakt de maanlanders.
Diversiteit is een belangrijk speerpunt bij Artemis. NASA heeft nu achttien astronauten geselecteerd. Van deze achttien astronauten is de helft vrouw en ook mensen van kleur zijn vertegenwoordigd. Uiteindelijk gaan er twee mensen landen op de maan, van wie in ieder geval één vrouw. Artemis moet het begin zijn van een toekomst waarin we langer op de maan verblijven. Wellicht zelfs met permanente behuizing. Bovendien wil NASA de opgedane kennis gebruiken voor de volgende grote stap: reizen naar Mars.
Space Launch System en Orion
Space Launch System (SLS) en Orion zijn de ruimtevaartuigen die de basis vormen bij de Artemis missies. SLS is de grootste draagraket ooit ontwikkeld en heeft twee functies. De raket kan vracht vervoeren; dan komt er een capsule met vracht op de raket. Daarnaast kan NASA de raket gebruiken voor bemande ruimtemissies. In dit geval wordt het Orion-ruimtevaartuig op de raket gezet.
NASA heeft het SLS al sinds 2011 in ontwikkeling en de bouw startte in 2015. De ontwikkeling van de raket heeft meer dan 20 miljard dollar gekost. De lancering kost bovendien tussen de 1 en 2 miljard dollar. De maanraket is enorm hoog, namelijk 98 meter en kan vrachtladingen van wel 130 ton lanceren.
Het Orion-ruimtevaartuig wordt bovenop de SLS-raket geplaatst. Orion is een verkenningsvaartuig gemaakt voor missies diep in het zonnestelsel. De astronauten zitten tijdens de Artemis missies in de Orion-capsule. In totaal is er ruimte voor vier astronauten in de capsule. De astronauten kunnen 21 dagen lang in de ruimte in de capsule verblijven zonder koppeling aan een ander ruimtevaartuig. De capsule is tevens het sleutelonderdeel om uiteindelijk naar Mars te reizen. ESA bouwde de servicemodule (motor, energie en life-support) voor Orion.
Artemis I
De lancering van Artemis I heeft 16 november succesvol plaatsgevonden vanaf het Kennedy Space Center in Florida. De missie test uitvoerig het ruimtevaartuig Orion en de SLS-raket. De onbemande raket vliegt naar de maan, maakt een rondje en keert dan terug naar aarde. Deze missie duurt ongeveer 25 dagen en wordt vanaf de grond bestuurd. De Orion-capsule landt 11 december in de Stille Oceaan bij Californië.
Afbeeldingen: NASA