2025: Een nieuw jaar vol ontdekkingen, lanceringen en onderzoek.
- Auteur : Space Expo
We staan aan het begin van een spannend ruimtevaartjaar vol hoogtepunten. Lees hier meer over een aantal bijzondere missies in 2025 (wij kunnen niet wachten!):
BepiColombo
Op 8 januari maakt de Europese (ESA) en Japanse (JAXA) missie BepiColombo een flyby langs Mercurius. Eind 2026 komt de missie aan bij de planeet. Daar doen de twee satellieten van BepiColombo onderzoek naar het oppervlak, het magnetisch veld, de vorm, het interieur en de kraters van Mercurius. Zo komen we meer te weten over de oorsprong en evolutie van de planeet.
Maanmissies
In januari worden twee maanmissies gelanceerd met een Space X raket. De eerste is een lander genaamd ‘Blue Ghost’ van ruimtevaartorganisatie Firefly Aerospace. Deze landing is de eerste test. Firefly wil de landers uiteindelijk inzetten als transportmiddel om vrachten van zo'n 150 kg op de maan af te leveren.
Aan boord van dezelfde Space X raket bevindt zich de Hakuto-R Mission 2 lander van het Japanse ruimtebedrijf Ispace.
Uiteraard gaan ook de voorbereidingen voor de tweede en derde Artemis-missies door in 2025. ESA heeft hiervoor de ESM-3 geleverd aan NASA. Dit is de service-module van de Orion-capsule, waar de astronauten inzitten tijdens hun reis. De service-module houdt het ruimtevaartuig op de juiste temperatuur en op de koers. Daarnaast voorziet hij Orion van elektriciteit, water, zuurstof en stikstof.
Bovendien wordt het Maantrainingscentrum van ESA, genaamd LUNA, het komende jaar volop gebruikt. Hier trainen toekomstige astronauten, wetenschappers en ingenieurs in een gesimuleerde maanomgeving.
SPHEREx missie
In februari lanceert NASA het observatorium SPHEREx. Deze missie brengt de hele sterrenhemel in kaart, observeert meer dan 100 miljoen sterren, verzamelt gegevens van sterrenstelsels en gaat op zoek naar tekenen van leven.
Door deze missie leren we onder andere over de ontwikkeling en oorsprong van sterrenstelsels. Lees meer over het doel van de missie op de website van NASA.
Terugkeer NASA astronauten
In maart keren de astronauten Butch Wilmore en Suni Williams terug vanuit het ISS. Ze zouden in 2024 een week in het ISS doorbrengen, maar er waren technische problemen aan de Starliner waarin ze moesten terugkeren. Hierdoor verblijven ze uiteindelijk meer dan 9 maanden in de ruimte.
China's Tianwen-2 missie
Tianwen-2 zal in mei de asteroïde Kamo'oalewa bezoeken om samples (monsters) te verzamelen. Wetenschappers willen met de missie vaststellen of de asteroïde eigenlijk een stuk van de maan is. Dit geeft inzicht in de evolutie van ons zonnestelsel. Daarna gaat de sonde voor de tweede keer de ruimte in om onderzoek te doen naar een rotsachtig object.
ESA's Space Rider Testvlucht
In het derde kwartaal van 2025 staat een testvlucht gepland van de onbemande ruimtevlucht Space Rider. Dit herbruikbare vaartuig is ontworpen om wetenschappelijke experimenten naar de ruimte te brengen, uit te voeren én weer terug te laten keren. Het is dus een soort vliegend laboratorium! Space Rider kan later nog meer rollen vervullen. Lees hierover meer op de website van ESA.